Školujem Dj-eve, invalidima i siromašnima upis je besplatan

16.12.2014.
Slobodna Dalmacija podržala Dj Akademiju

Josip Ćurković otvoreno govori o jedinoj takvoj organiziranoj Dj školi u regiji koja je več sada odradila 15 generacija

U proteklih 10-ak godina, mnoštvo je video zapisa i novinskih članaka koji su u gotovo svim važnijim medijima popratili rad dj Akademije.

Najnoviji se odnosi na tekst u novinskom izdanju Slobodne Dalmacije koji je izašao 16.12.2014. na cijelom području Hrvatske.

Josip Ćurkovi, onivač Dj akademije, objasnio je ukratko što je sve potrebno d abi netko bio dj te da su vrata svima otvorena bez obzira na imovinsko stanje ili bilo kakve tjelesne poteškoće.

Slobodna Dalmacija - 16.12.2014. Dj Akademija

U našoj su siromašnoj zemlji građani sve više željni i kruha i igara; jedan od rijetkih sretnika koji je, pak, udružio oboje jest Josip Ćurković, vlasnik jedine na ovim prostorima Europe – pazite sad – DJ akademije!

Iako zagrebačka Akademija koje je osnivač, direktor i vlasnik nije “nova žvaka”, nije mala stvar proslaviti jubilarnu desetu radnu godinu, tijekom kojih je obrazovano čak petnaest generacija polaznika, DJ-eva naime.Osim što je, dakle, lijepo da je u moru propalih poduzetničkih ideja jedna zaživjela, ohrabrujuća je i činjenica da je ljudima i dalje do pjesme i (uglavnom klupske) svirke; Ćurković je pak radostan što je tijekom desetljeća iza sebe regrutirao četiristotinjak DJ-eva, uglavnom mladih ljudi, među kojima je bio i poneki pedesetogodišnjak, u vrijeme studija koji traje dva mjeseca.Tijekom tih desetak termina odradi se ukupno oko pedeset sati, a uči se od povijesti glazbe do marketinga, te naravno tehničkih stvari vezanih uz aparaturu od vinila i gramofonskih ploča do najsuvremenijih softverskih sistema kakve rabe svjetske DJ-marke.
Nimalo nije nebitno reći i da je Ćurković u svom poduzetničkom djelovanju pokazao socijalnu osjetljivost, pa tako besplatno upisuje osobe s invaliditetom, odnosno socijalno ugrožene glazboljupce i djecu hrvatskih branitelja; u svakoj ih generaciji ima barem dvoje. Za ostale je cijena par tisuća kuna, s tim da im se nudi imogućnost potpisivanja ugovora o suradnji…- Mnogi su DJ-evi izišli iz ove akademije (koja nije visokoškolska ustanova!) postali residenti renomiranih klubova, a u pravilu organiziramo ljetne turneje gdje se uči “na terenu” – ne bez ponosa ističe Ćurković, koji troškove takvih obilazaka klubova po jadranskoj obali nastoji što više subvencionirati za svoje “đake”; tako je besplatno svima u izabranoj talent-grupi “sredio upad” i na Ultra Music Festival u Splitu…

Puno je Splićana

– Imamo puno polaznika iz Splita, a kako smo jedina DJ-akademija u regiji, dolaze na obuku i budući DJ-evi iz Slovenije, Srbije, Bosne i Makedonije. Inače u sklopu Akademije postoji i portal www.deejay.hr, radio DJ na internetu i specijalizirani TV-kanal kao i izdavačka kuća, sve u svrhu promoviranja elektroničke glazbe, najviše klupske, premda ima i drugih žanrova. Nema cajki – smije se naš sugovornik, nekoć urednik kultne emisije Space time, čak osam godina na Otvorenom radiju.

Predavanja se održavaju subotom po cijelo poslijepodne u Almeria baru (trenutno), napominje Ćurković, dok nas zanima je li Akademija iznjedrila, recimo, koju DJ-icu u toplessu, poput Nikki Bellucci.

– Ha ha, nije se zasad ni jedna profilirala kao takav marketinški proizvod, ali ima djevojaka i žena! Njih je manje, muško-ženski omjer je sedamdeset-trideset, rekao bih – procjenjuje “tata” jedine balkanske DJ-Akademije, posla budućnosti.

Oprema nije (pre)skupaZanimalo nas je koliko treba, osim obrazovanja, uložiti u nabavu opreme. Očekivali smo cifre s puno nula, ali…- Već za neke dvije tisuće kuna može se nabaviti osnovna oprema, a ako netko ima volje raditi i pokaže talent, lako vrati uloženo već u jednoj ljetnoj sezoni! Inače, i mi pri Akademiji dogovaramo gaže za one koji su pod ugovorom, tako da nema straha – kazuje Ćurković.
Predavači i poznati gosti Predavači su, dakako, DJ-evi, ‘dream-guest star’ je Rajko DujmićNa Akademiji predaje desetak DJ-eva, od toga je pet stalnih; najpoznatiji među njima su Matija LovrecDamir Ludvig, a imamo i povremena gostovanja ljudi iz glazbenog miljea, poput Zrinka Tutića, koji je polaznicima govorio o autorskim pravima, HGU-u i drugim stvarima koje imaju veze sa sektorom. Emilija Kokić, koja ima školu pjevanja, također je u planu, a doći će nam iz Izraela DJ Yaniv, i drugi. Kanim pozvati i Rajka Dujmića, ne samo zbog izuzetnog opusa kojeg je stvorio u hrvatskoj glazbi nego i stoga što je izrazio želju da netko od mladih DJ-eva napravi obradu njegovih pop-klasika; time je pokazao prilagodljivost u skladu s trendovima, što toplo pozdravljam – kazao je 42-godišnji Ćurković, koji – nije nebitno reći – i sam dj-ira na partyjima elektroničke glazbe pod umjetničkim imenom Jay-c.

Tekst napisala: Lenka Gospodnetić

Link na www.slobodnadalmacija.hr

 

QRCode
  •  
  •  
  •  
  •  
  •