S iPhoneom će se moći pokrenuti automobili

10.02.2020.
iPhone bi uskoro mogao zamijeniti i ključeve automobila – bit će dovoljno samo prisloniti telefon uz automobil i on će se otključati.

Pri kupovini u velikom broju trgovina u Hrvatskoj više uopće nije potrebno nositi ne samo gotovinu, nego i kartice. Dovoljan je samo smartphone s kojim ste povezali kartice i prislanjanjem telefona na POS uređaj izvršava se plaćanje. U Appleu rade na još jednoj opciji zahvaljujući kojoj bi, osim novčanika, u budućnosti kući mogli ostaviti i – ključ automobila.

Opcija koja je otkrivena u beta verziji iOS-a 13.4 za developere nazvana je “CarKey” i, kako i samo ime kaže, pretvorit će vaš iPhone, ali i Apple Watch u ključ s kojim ćete jednostavno moći otključati, zaključati i pokrenuti automobil. Naravno, ne bilo koje vozilo, već samo ono s podrškom za NFC te, prema informacijama s mreže, Apple već surađuje s nekim proizvođačima automobila na pripremi te opcije koja bi službeno trebala biti dostupna s objavom konačne verzije iOS-a 13.4.

Za otključavanje automobila neće biti potrebno potvrditi identitet korištenjem Face ID-a, već će biti dovoljno samo prisloniti telefon uz dio vozila na kojem je smješten NFC čitač. Pri prvom uparivanju potrebno je aktivirati aplikaciju Wallet i prilikom približavanja čitaču u njoj će se pojaviti opcija CarKey, nakon čega je potrebno aktivirati aplikaciju proizvođača automobila. Kada je virtualni ključ aktivan na iPhoneu, moći će se jednostavno dodati i na Apple Watch.

Osim što će korisnici određenih automobila i vlasnici iPhonea moći otključavati svoje ljubimce na 4 kotača s telefonom i satom, oni će ključeve moći dijeliti i s članovima obitelji. Dovoljno je samo ključ poslati drugom korisniku iPhonea koji će ga dodati u svoj Wallet i nakon toga koristiti za otključavanje, zaključavanje i paljenje automobila.

QRCode
  •  
  •  
  •  
  •  
  •